Het is begin september wanneer we een prachtige locatie in het Groene Hart binnen rijden. Met de warmte van afgelopen maanden zijn we bijna gewend geraakt aan de dorre gronden. Maar hier is het anders. Dit lijkt een van de weinige plekken te zijn waar de natuur nog haar gangetje heeft kunnen gaan. De bomen staan er fier bij en dansen met de wind mee. Het groen dat langs de gevel naar beneden hangt, de bloemtrossen van het leverkruid: je wordt bijna verblind door de kleuren die er te ontdekken zijn. Het schouwspel heeft een kalmerend effect. Misschien ook zo vooropgezet, maar het werkt: er heerst hier kalmte en rust.
Bij de ingang worden we verwelkomd door twee vriendelijke medewerkers van de zorglocatie. Als geen ander weten zij wat aandacht voor mensen op hogere leeftijd voor hen kan betekenen; wat dat met hen kan doen. We lopen richting de ruimte die voor de ochtend gereserveerd is. Ondertussen passeren we de huiskamer waar een enkeling al op zijn of haar eigen manier geniet van de ochtenduren.
Bij aankomst in de gezamenlijke ruimte pakken we de zwarte rolkoffer uit. Een voor een leggen we de virtual reality (VR) brillen op tafel. Inmiddels verzamelen verschillende bewoners zich en nemen plaats in de kamer. ‘Dus jullie gaan ons naar het Rijksmuseum brengen. Jaja!’ klinkt er, en een dame kijkt grappend een van haar buren aan. ‘Nou eigenlijk brengen wij het museum naar u. Op een virtuele manier, alsof u er echt bent.’ vertelt een van onze medewerkers.
"Goh. Ik sta er echt. Wat een mooi glas in lood zeg. En kan je… ja, ik kan ook om me heen kijken. Wat een uitvinding!"
Sommige bewoners kijken ons vragend aan en andere zijn erg nieuwsgierig. Er heerst enige twijfel. Het is ook best lastig om voor te stellen wat een virtuele tour nu precies is. Toch overwint de nieuwsgierigheid het: ‘Doe mij maar zo’n tourtje hoor, ik ben er jaren niet geweest!’ zegt een man ontspannen vanuit zijn stoel. Na een korte instructie zetten we samen de bril op zijn gezicht. ‘Goh. Ik sta er echt. Wat een mooi glas in lood zeg. En kan je… ja, ik kan ook om me heen kijken. Wat een uitvinding!’
Enige minuten later galmen er verschillende stemmen door de ruimte: meerdere bewoners hebben een bril op en volgen de rondleiding. Een stelletje zit naast elkaar, alle twee een bril op. Met elkaars handen in elkaar gevouwen bespreken ze de werken die ze tegenkomen. Ze zijn er echt even samen op uit. Een ander vindt het indrukwekkend dat dit mogelijk is, maar geeft ook aan dat het haar wat teveel wordt. Ze was trouwens ook al zo vaak in het museum geweest, ze kent het inmiddels wel...
Als er wat bewoners vertrokken zijn, grijpen de medewerkers ook nog even hun kans. Met zo’n bril op bevind je je echt in een andere ruimte, dus is het ook een geschikte manier om even lekker te ontspannen.
Wanneer we de laatste brillen opbergen in de koffer, zit er nog een bewoner die inmiddels in haar vierde filmpje zit. Ze had te horen gekregen dat ze ook nog naar Florence kon gaan. Of Florence naar haar natuurlijk. Hoe dan ook, ze was daar lang geleden een keer geweest, dus dat wilde ze niet laten schieten. Ze herkende veel, maar opeens zei ze opgewekt: ‘Wat prachtig, ik sta op de Ponte Vecchio! Dat doet me denken aan dat ene liedje. Hoe gaat het ook alweer? Mmm ik weet het niet meer, maar jeetje wat is dit leuk zeg. Dank jullie wel.’
Met de koffer weer vol brillen verlaten we de ruimte. We passeren de huiskamer die inmiddels gevuld is met mensen. Aan sommige tafels wordt volop nabesproken, terwijl anderen juist weer in hun krant zijn gedoken. Iedereen is aan het genieten, op hun eigen manier.
MayaHome
Een dag zoals deze staat voor ons symbool voor de vele sessies die we in het afgelopen anderhalf jaar in zorglocaties hebben mogen organiseren. Inmiddels zijn we in alle twaalf de provincies geweest en hebben we meer dan 12.000 ouderen onvergetelijke momentjes laten ervaren in ongeveer 4000 uur aan VR sessies!
We hebben mensen zien opleven en zien glunderen. Opeens waren daar weer andere ervaringen die werden gedeeld. Ervaringen die nieuwe gesprekken opgang brachten. We hebben bewoners en medewerkers de mogelijkheid gegeven om op plekken te komen waar je niet 1-2-3 meer heen kan gaan. En die mogelijkheid hebben ze aangegrepen ook.
Toch was er alleen één veel voorkomende wens: op eigen houtje – onder begeleiding van medewerkers - een stad verkennen of door natuurgebieden struinen. Om dit te realiseren, werken we hard aan ons nieuwe product: MayaHome. Een abonnementsmodel met meerdere VR brillen en onbeperkte toegang tot tientallen filmpjes binnen een gemakkelijk te bedienen app. Hierdoor kan een bewoner of medewerker van een zorglocatie zelf bepalen waar en wanneer ze willen kijken, samen of alleen, die keuze ligt bij hen.
Een demo aanvragen of benieuwd naar de opties van MayaHome? neem contact op via de site of stuur ons gerust een mail via info@mayavr.nl. We gaan graag met u in gesprek.
Komentáře