top of page
AdobeStock_508121788 [Converted].png
Illustration40.png

Missie

Met een virtualreality-bril onder de arm rijdend langs zorglocaties, zo is Maya VR ontstaan. Jan, de oprichter van Maya VR, kreeg het idee toen hij voor een bijbaan in een verzorgingshuis werkte. Eén ding viel direct op: de ouderen wilden er simpelweg meer opuit. De kosten hiervan zijn natuurlijk hoog. En ook de mobiliteit en de logistiek zijn vaak lastig te regelen.  

 

Daar heeft Maya VR wat op bedacht: met onze virtualreality-brillen kunnen de ouderen er volop opuit, waarheen en wanneer ze willen. We hebben inmiddels ruime ervaring in het organiseren van vrituele tours en zijn hierin een betrouwbare partner voor zorgorganisaties en – locaties.  
 

Het is onze missie om ouderen 24 uur per dag en zeven dagen in de week de mogelijkheid te bieden om eropuit te kunnen. Wij vinden dat, waar mogelijk, iedere zorglocatie de beschikking moet krijgen over de toepassing van virtual reality (VR). Dan kunnen we samen de wereld van ouderen weer een beetje groter maken.

AdobeStock_508121788 [Converted].png

Een bezoek aan het Rosa Spier Huis

In het Rosa Spier Huis wordt MayaHome sinds januari enthousiast gebruikt. ‘Niet alleen in een groepssessie’ zegt Martijn Derrix, ‘ook als interventie. Om ouderen af te leiden of te laten ontspannen.’ Martijn is Teamleider Kunst & Cultuur in het Rosa Spier Huis in het bosrijke Laren. Ergens in dit prachtige stukje bos bevindt zich dé plek waar oudere kunstenaars en wetenschappers samenwonen in een woon- en werkgemeenschap. Met een concert- en theaterzaal, expositieruimte, ateliers en studio’s bruist het hier van de kunst. Het is dan ook een bijzondere ontmoetingsplaats voor alle kunstliefhebbers van alle leeftijden.  

 

Bovenop het brede culturele activiteitenprogramma gebruiken de medewerkers sinds januari MayaHome: ‘We willen zorgen dat de VR-brillen zo goed als mogelijk worden geïmplementeerd. Zo hebben we nu een wekelijkse groepssessie met de bewoners onder begeleiding van onze medewerkers. Dit is altijd een heel groot succes!’.  

"MayaHome kan je niet alleen gebruiken voor recreatie, maar ook als interventie!"

Martijn Derrix

Teamleider Kunst & Cultuur Rosa Spier Huis

Ook hebben Martijn en zijn collega’s gemerkt dat de brillen heel effectief zijn als ze individueel worden gebruikt. ‘Tijdens de verzorging of in de nacht komt het weleens voor dat een bewoner gestrest of onrustig is. De brillen gebruiken wij dan om de ouderen af te leiden en te ontspannen. Na een paar minuten in een ‘andere omgeving’, is een bewoner een stuk rustiger.’  

 

Om te zorgen dat alle bewoners profijt hebben van deze positieve effecten, krijgt een steeds grotere groep (zorg)medewerkers een MayaHome introductie. In veel personeelsruimtes hangt daarnaast ook een poster met uitgebreide instructies. ‘Hierdoor is er veel draagvlak en kunnen we MayaHome veel breder inzetten: het begon met name als recreatie, maar het kan dus ook bij een interventie worden toegepast. Dat is een belangrijke toegevoegde waarde!’  

AdobeStock_508121788 [Converted].png

Wat mensen van ons vinden:

"Maya VR is voor de tweede keer langsgekomen bij ons verzorgingshuis in Rotterdam. De reacties waren wederom ontroerend! Graag zouden wij op vaste basis gebruik maken van virtualreality-brillen. Wij merken dat de bewoners er vaak om vragen na jullie kennismaking.
De bewoners hebben daadwerkelijk het idee dat zij op pad zijn wanneer ze een virtuele tour doen. Ook andere huizen in onze zorggroep zijn naarstig opzoek naar een vorm waarin we dit vaker kunnen gebruiken! 10/10."

"Onze bewoners hebben thuis van de tour kunnen genieten. Ik wil nog aanmerken dat het voor mij en mijn collega heel duidelijk merkbaar was dat deze tool bijdraagt aan het spraakvermogen van mensen met dementie. Er is een dame die normaliter Engels en Nederlands door elkaar spreekt en enkel staccato. Na de Engelstalige tour door Italië sprak zij in volzinnen. Ze stond erop dat Wester foto’s zou maken van waar zij geweest was, opdat zij dit kon delen met haar kinderen. Erg indrukwekkend en ontroerend. Dus echt veel dank. Ook voor ons was dit heel mooi om te zien."

"De Maya VR ervaring van de rondleiding in het museum was voor de meeste mensen een indrukwekkende gewaarwording. Met verwondering hebben zij naar verschillende kunstwerken kunnen kijken. Door beperkte mobiliteit en gezien de leeftijd is een uitstapje naar een museum als dit in onze hoofdstad ondenkbaar. Het is daarmee erg bijzonder om zoveel mensen op unieke manier mee te kunnen nemen naar verschillende plekken in het land. Zelfs een korte stedentrip naar een plek naar wens is niet te veel gevraagd.  

Wij hopen dan ook van harte deze ervaring(en) vaker mee te mogen maken met alle cliënten van de dagbestedingsgroepen."

bottom of page